Prezenta lege elimina criteriile pe baza carora autoritatile fiscale procedau la reincadarea activitatilor independente in activitati dependente si introduce o noua categorie de criterii care definesc de data aceasta activitatea independenta. Astfel, conform noilor prevederi, activitatea independenta e definita drept „orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin 4 din cele 7 noi criterii specific prezentate in lege

O alta noutate -introdusa consta in obligatia organelor fiscale de a motiva in fapt neluarea in considerare a unei tranzactii sau, dupa caz, reincadrarea unei tranzactii conform articolului 11, alineatul (1), din Codul Fiscal.

In acest sens, Agentia Nationala de Administrare Fiscala urmeaza sa publice un act normativ care sa instituie o procedura de aplicare a prevederilor antiabuz mentionate la art.11 (1) din Codul fiscal.

Totodata, se extinde cota redusa de TVA de 9% si asupra vanzarii berii cu codul NC 22 03 00 10 (bere fabricata din malt in recipiente al caror continut e peste 10 litri) in cadrul serviciilor de restaurant. Celelalte bauturi alcoolice din cadrul acestor servicii se vor factura in continuare cu cota intreaga de TVA de 24 %.
Legea in cauza aduce si completari in ceea ce priveste tratamentul din punct de vedere al accizelor aplicabile berii produse in  mici fabrici de bere independente.

Prevederile privind extinderea cotei reduse de  TVA de 9%, respectiv cele privind acciza pentru micile fabrici de bere independente, intra in vigoare in 30 de zile de la publicare, respectiv in data de 06 august 2015.

Restul prevederilor sunt aplicabile in 3 zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial, respectiv din 10 iulie 2015.

LEGE Nr. 187 din  2 iulie 2015
privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal [1]


[1] Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 499 din 07.07.2015

Any presented information is general and is not meant to address the specific conditions of a particular individual or legal person. Although we try to provide accurate and up-to-date information, there is no warranty that such information is accurate at the time of its receipt or that it continues to be accurate. No action should be taken based on this information without relevant professional assistance following a careful examination of the circumstances that are typical of a particular state of affairs.