SAF-T

Standard Audit File for Taxation. Fișierul standard de control fiscal. Declarația informativă D406

SAF-T (standard audit file for taxation) este un raport internațional standardizat, conceput de OECD în anul 2005, cu scopul de a extrage informațiile relevante din sistemul contabil.


Ce este SAF-T?


Fișierul standard de control fiscal SAF-T (declarația D406) este bazat pe xml și este transmis lunar către autoritățile fiscale, care pot, astfel, realiza verificări de la distanță.


Obligația de depunere – art. 59 (1) din Codul de procedură fiscală - stabilește obligativitatea depunerii fișierului SAF-T incepând cu 1 ianuarie 2022 pentru toate societățile mari contribuabili.


Termenul de depunere este data de 30 a lunii următoare. Mijloacele fixe se declară anual, odată cu bilanțul. Mișcarea stocurilor, însă, se transmite doar la cererea administrației financiare. Deosebit de important este faptul că se acordă perioadă de grație pentru primele 6 luni ale anului 2022, perioadă in care declarațiile pot fi depuse cu intârziere, fără a exista sancțiuni.


Ce se declară în SAF-T


Cele mai importante beneficii aduse contribuabilului de implementarea SAF-T:

Servicii SAF-T


Analiza și maparea datelor


Primul pas în implementarea fișierului standard de control fiscal îl reprezintă analiza datelor extrase din sistemul informatic de contabilitate.

Odată colectate datele, acestea trebuie să fie transformate, astfel încât să respecte cerințele SAF-T – maparea conform nomenclatoarelor predefinite - de taxe, unități de măsură, nomenclator vamal, privind mișcările de poduse și imobilizări etc.


Implementarea datelor prelucrate și obținerea fișierului xml SAF-T pentru prima luna de raportare


Împreună cu partenerii noștri din domeniul IT, Crowe România a creat platforma CONTA-X, pe care se pot importa diverse fișiere ce conțin informațiile necesare pentru raportare;

Platforma este foarte flexibilă și poate fi adaptată la particularitățile beneficiarului;

După maparea informațiilor extrase din sistemul informatic și importul pe platformă, CONTA-X va genera fișierul SAF-T în format xml, acesta fiind mai apoi validat cu ajutorul DUK Integrator.


Utilizarea lunară a platformei

Ulterior implementării, utilizatorii platformei vor fi instruiți astfel încât să genereze lunar declarația D406.


Revizuirea și prelucrarea informațiilor pentru depunerea declarației

Echipa Crowe România poate pregăti pentru dumneavoastră fișierul SAF-T în fiecare lună. Dacă va fi cazul, informațiile primite din sistemul contabil vor fi prelucrate pentru a fi aduse în forma necesară importului pe platformă.


Depunerea declarației

La cererea dumneavoastră, declarația poate fi generată de către echipa noastră.


Contactează-ne acumCaptcha code
Sau mergi la pagina de contact